RSS

MOBILITĂŢI INDIVIDUALE

Mobilitate de formare Comenius:

„New ways of teaching mathematics and physics – practical and cross-curricular approach”

Profesor, Cleopatra Olaru

Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi”, Piatra Neamţ

     În perioada 22 – 26 august 2011 a avut loc programul de formare continuă „New ways of teaching mathematics and physics – practical and cross-curricular approach” (SI-2011-034-002) organizat de Facultatea de Matematică şi Fizică din cadrul Universităţii din Ljubljana, Slovenia, reprezentată de prof. univ. Dr. Damjan Kobal, în parteneriat cu Diocesan Classical Gymnasium din Ljubljana, Slovenia, reprezentată de prof. Tine Golez şi cu Universitatea de Educaţie din Schwabisch Gmund, Germania, reprezentată de prof. Dr. Simon Zell. La acest curs au participat reprezentanţi din 7 ţări: Grecia, Spania Danemarca, Slovacia, Portugalia, Letonia şi România. Judeţul Neamţ a fost reprezentat de Cleopatra Olaru, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamţ, în urma obţinerii unui grant Comenius de mobilitate individuală pentru formare continuă din partea Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (http://www.llp-ro.ro).

     Limba de desfăşurare a cursului a fost engleza. Materialele au fost furnizate de asemenea în limba engleză.
Programul de formare „New ways of teaching mathematics and physics – practical and cross-curricular approach” a avut o durată de 40 de ore: 22 de ore de predare şi 18 de ore de lucru pe echipe sau individual. Munca în comun a cadrelor didactice din cele 7 ţări europene a contribuit la dezvoltarea gradului de conştientizare, înţelegere şi cunoaştere a predării matematicii şi ştiinţelor în scoală. Au fost realizate diverse experimente (unele simple, altele avansate) dar au fost testate şi aplicaţii pe computer Geogebra şi Logger Pro.
Consider că participarea mea la această activitate de formare m-a ajutat: să înţeleg că matematica, fizica, biologia şi chimia au multe puncte comune (că există o strânsă interdisciplinaritate pe care noi profesorii trebuie să o scoatem în evidenţă elevilor cât şi colegilor noştri profesori de alte discipline), să motivez mai bine elevii pentru disciplina pe care o predau, să cresc interesul elevilor pentru tematicile europene şi de asemenea să îi încurajez pe profesorii de matematică şi ştiinţe, să participe la astfel de activităţi de formare.
În urma portofoliului realizat de-a lungul cursului fiecare participant a obţinut un Certificat de participare şi un Certificat de Mobilitate Europass. Având în vedere toate acestea, recomand cursul la care am participat tuturor profesorilor interesati de formare.
Costul integral al cursului (activităţii de formare în sine), transportului, cazării şi meselor a fost suportat de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi de către Comisia Europeană.
Conţinutul acestei informări reprezintă punctul meu de vedere, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care acest conţinut este utilizat.

 

Mobilitate de formare Comenius:

„CREATING E-LEARNING COURSES – HANDS-ON TOOLS & PRACTICAL TIPS“ (MT-2010-434-012)

Prof. Cleopatra Olaru

Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi”, Piatra Neamţ

     În perioada 1 noiembrie – 5 noiembrie 2010, în Malta (Hamrun), a avut loc programul de formare continuă Comenius „CREATING E-LEARNING COURSES – HANDS-ON TOOLS & PRACTICAL TIPS“ (Crearea cursurilor de tip e-learning – unelte şi sfaturi practice) (MT-2010-434-012), organizat de compania AcrossLimits (Malta) (AcrossLimits Ltd – http://www.acrosslimits.com); activitatea de formare a fost susţinută de către Angele Giuliano (preşedintele companiei AcrossLimits şi trainer principal al cursului) şi de către Annalise Duca (trainer).

     La acest curs au participat reprezentanţi din Austria, Bulgaria, Finlanda şi România. România a fost reprezentată de Cleopatra Olaru (autoarea acestei informări), profesor de matematică la Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi“ din Piatra Neamţ (fostul Liceu Pedagogic „Gheorghe Asachi“), Liviu-Constantin Olaru, profesor de informatică la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ,  şi de Dorina-Maria Lobonţ, învăţător la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara. Fiecare dintre noi a obţinut câte un grant Comenius de mobilitate individuală pentru formare continuă din partea Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP – http://www.anpcdefp.ro) în cadrul „Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii“ (http://www.llp-ro.ro); am avut astfel şansa să beneficiem de formare continuă, la standarde europene. Limba de desfăşurare a cursului a fost engleza.

     Programul de formare „CREATING E-LEARNING COURSES – HANDS-ON TOOLS & PRACTICAL TIPS“ a avut o durată de 40 de ore şi şi-a propus să furnizeze participanţilor competenţe care să le permită să proiecteze şi să creeze cursuri e-learning utilizând tehnologii LCMS (Learning Content Management System), să utilizeze platformele online (Moodle) pentru prezentarea de conţinuturi e-learning sincronizate compatibile cu standardele SCORM (Sharable Content Object Reference Model), să utilizeze diferite unelte software (HotPotatoes) pentru a crea chestionare şi examene. Cursul a implicat de asemenea familiarizarea cu unele instrumente (Microsoft Photo Story) de procesare a elementelor multimedia (imagine, video, sunet), utilizarea unor aplicaţii care oferă suport pentru gestiunea unei clase de elevi în mediul virtual (Dimdim), dezvoltarea de forumuri şi bloguri (http://www.blogspot.com), utilizarea fluxurilor web (RSS) şi a instrumentelor Wiki.

     Pe tot parcursul cursului, noi participanţii am avut posibilitatea să experimentăm diferite faţete ale fenomenului „e-learning“, să discutăm liber pe marginea implicaţiilor ce decurg din utilizarea tehnologiilor e-learning, să asistăm la prezentarea unor studii de caz referitoare la implementarea tehnologiilor e-learning în Malta şi în toată Europa şi să conştientizăm astfel avantajele şi dezavantajele e-learningului.

     În vederea obţinerii certificării, participanţii am avut de creat un portofoliu (în cadrul activităţilor distribuite pe tot parcursul cursului) care să conţină o lecţie publicată pe platforma Moodle (http://www.acrosslimitstraining.com/elearning) care să folosească drept resurse, materialele multimedia prelucrate la curs şi un pachet (compatibil SCORM) generat cu aplicaţia HotPotatoes, o prezentare multimedia realizată cu programul Photo Story, un blog creat pe blogspot.com etc. Toţi participanţii la curs au primit şi câte un Certificat de Mobilitate Europass.

     Dincolo de cunoştinţe transmise şi deprinderile dobândite, trebuie să remarc şi profesionalismul celor doi instructori care au susţinut cursul. De asemenea am putut să observ buna organizare a companiei care a furnizat cursul, AcrossLimits Ltd. În plus, noi cursanţii din cele patru ţări europene, am participat împreună şi la activităţile din afara cursului oferite de AcrossLimits Ltd: am avut şansa să vizităm împreună obiective turistice de pe întinderea întregii ţări, să luăm contact cu tradiţiile malteze şi cu bucătăria locală. Am avut şansa să-i cunoaştem astfel mai bine pe maltezi şi să ne cunoaştem mai bine între noi cursanţii, ca şi cetăţeni care au venit din ţări europene cu tradiţii atât de diferite.

     Având în vedere toate acestea, recomand cursul la care am participat tuturor profesorilor interesaţi de formare.

Important:

     Costul integral al cursului (activităţii de formare în sine), transportului, cazării şi meselor precum şi a pregătirii lingvistice (acolo unde a fost cazul) a fost suportat de către Agenţia Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi de către Comisia Europeană.

    Conţinutul acestei informări reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care acest conţinut este utilizat.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: